Tyylikkään asukokonaisuuden koostaminen onnistuu käytännöllisellä asenteella ja järkeä käyttäen pienelläkin budjetilla. Henkilökohtainen tyyli on osa viestintäämme ja minäkuvaamme, ja se tarjoaa keinon muista erottumiseen. Valitsemme luontaisesti tyylisuunnan, jonka koemme antavan meistä rehellisen kuvan sellaisina kuin olemme – tai yritämme antaa itsestämme tietynlaisen mielikuvan pukeutumisen avulla.

Tyylikkyys ei suinkaan ole kiinni vaatteiden hinnasta tai merkistä, vaan sekä pienellä että suurella budjetilla voi pukeutua yleisten standardien mukaisesti joko hyvin tai huonosti. Toisille pukeutuminen on ilmaisu- ja viestintäkeino, joillekin päälle heitetyillä vaatteilla ei ole sen sijaan juuri minkäänlaista merkitystä.

Muoti ja pukeutuminen kiinnostavat suomalaisia yhä enenevissä määrin, vaikka kansainvälisisissä vertailuissa panostammekin euromääräisesti varsin niukasti ulkoiseen olemukseemme. Suomalainen vaateteollisuus tunnetaan minimalistisesta linjakkuudestaan ja korkealaatuisista materiaaleistaan laajalti, ja suomalaissuunnittelijoita arvostetaan etenkin Japanissa.

 

Tyylikäs ihminen on sinut itsensä ja olemuksensa kanssa

Tyylikkyys lähtee meistä itsestämme. Korostamalla parhaita puoliamme ja pysyttelemällä pukeutumisen suhteen niin lähellä omaa persoonamme kuin voimme, viihdymme vaatteissamme. Edes huippudesign ei näytä tyylikkäältä, jos siihen pukeutunut henkilö kokee olonsa epämukavaksi ja epävarmaksi.

Mitä paremmaksi tunnemme olomme, sen rennompia ja iloisempia olemme. Rentoutunut ihminen ei sulkeudu kuoreensa, vaan keskittyy luontevasti kulloiseenkin tilanteeseen. Silloin myös tyylikäs asukokonaisuus pääsee parhaiten oikeuksiinsa.
Se, millaisissa vaatteissa kukin viihtyy, on jokaisen henkilökohtainen asia. Valinnasta ei kenties voi puhua, sillä viihtymisessä on kyse myös jostakin sisäsyntyisestä. Tämän huomaa jo vauvoista, jotka saattavat vastustella tietyn vaatteen päälle pukemista todella pontevasti. Jokin kangas tai materiaali ei välttämättä tunnu hyvältä, tai saumat hankaavat.

Ympäröivä maailma trendeineen, mainoksineen ja kanssaihmisineen vaikuttavat vääjäämättä pukeutumiseemme ja siihen, millaisina tietyt vaatteet koemme. Vaatemuoti toistaa menneitä vaikutteita syklimäisesti, joten takavuosien muotiherkut tai -hirvitykset palaavat uudelleen kiertoon.

 

Arkityylin perustana materiaalit ja siisteys

Kalliskin vaate näyttää herkästi tyylittömältä, jos se on valmistettu halvan näköisestä materiaalista. Tyylikkään pukeutumisen perusasioita on valita tilanteeseen soveltuvia materiaaleja. Hillitymmät värisävyt ja mattakankaat sopivat kiiltävien sijaan paremmin tilanteisiin, joissa pukeutumisen on tarkoitus herättää luottamusta, antaa arvokkuutta, korostaa uskottavuutta, eikä pukeutujan ole tarkoitus erottua liikaa muista läsnäolijoista.

Arjessa tyylikkyys lähtee vaatteiden puhtaudesta ja pienistä yksityiskohdista. Rispaantuneet, rikkinäiset vaatteet eivät useinkaan ole hyvännäköisiä, vaikka revityt farkut ovat sinnikkäästi muotia. Muodinmukaisuus ei ole tyylikkyyden tae. Siisteillä ja kokonaisuuteen sopivilla asusteilla voi viedä tavallistakin arkipukeutumistaan tyylikkäämpään suuntaan.

Ajattomat, klassiset, hyvälaatuiset ja helposti yhdisteltävissä olevat vaatekappaleet helpottavat tyylikästä pukeutumista huomattavasti. Onkin viisasta satsata muutamaan hieman arvokkaampaan vaatteeseen tai asusteeseen, jotka kestävät käytössä ja ovat näin ollen kestäviä ja ekologisia valintoja. Suomalaisessa suunnittelussa panostetaan perinteisesti juuri näihin seikkoihin.

 

Tyyli tilanteen mukaan

Tyylikkyyden kriteerit määrittyvät tilanteen mukaan. Arkipukeutumisessa oman persoonallisuuden korostaminen on helppoa, mutta työssä ja erityistilanteissa, kuten työhaastatteluissa, hautajaisissa ja hääjuhlissa, käytännöt sekä etiketti sanelevat pukeutumiskäytäntöjä.

Tilaisuuden luonne ja muut osallistujat on otettava huomioon. Vakavuutta henkivissä tilaisuuksissa vältetään yleisesti räikeitä vaatteita ja arkista pukeutumista. Niissä suositaan pelkistettyjä, asiallisia ja hillittyjä kokonaisuuksia.

Tyylikäs juhlapukeutuminen voi olla sensuellia, mutta siinäkin on syytä muistaa kohtuus. Vartalonmyötäisyys, astetta syvempi kaula-aukko ja muutamaa senttiä lyhyempi hame toimivat rennoissa illanvietoissa, mutta niidenkin suhteen on oltava tarkka: mikäli edellä mainittuja elementtejä yhdistelee liiaksi, voi lopputulos olla mauton. Pukeutumiseen liittyvät mieltymykset ja käytännöt ovat pitkälti kulttuurisidonnaisia, joten konventioissa ilmenee ajasta ja paikasta riippuvia eroja.

 

Valitse vartalosi muotoon ja mittasuhteisiin sopivat vaatteet

Jokainen naisvartalo on oikeanlainen, vaikka mediassa esitetty ideaalikuva onkin tietynlainen. Tyylikäs, omalle vartalotyypille parhaiten sopiva pukeutuminen perustuu muutamaan niksiin, joiden avulla on mahdollista luoda mielikuvia, tiettyjä ominaisuuksia korostaen ja häivyttäen.

Esimerkiksi lyhyellä ja kapealla naisella vyötärön korostaminen luo mielikuvaa pituudesta ja pitkät linjat tuovat lyhyemmällekin vartalolle lisää mittaa. Vaatteisiin hukuttautuminen ei palvele mitään vartalotyyppiä, vaikkakin löysä vaate on yleensä huomattavasti vartaloa nuolevaa vaatekappaletta tyylikkäämpi.

Polvipituiset hameet ja kapeat mallit sopivat pitkäsäärisille naisille. Pitkille suositellaan kuvioituja ja kirkasvärisiä mekkoja ja kapeita tai suoria tummia housuja. Niin kutsutun O-vartalomallin tyylikkyyttä korostaa väljempi yläosa ja hyvin istuva alaosa, vyötärölinjaa voi laskea hieman keskivatsaa alemmas eikä sitä kannata korostaa liikaa.

Päärynävartaloa, johon kuuluu kapea yläosa ja runsas alaosa, voidaan tasapainottaa käyttämällä yläosassa vaakaraidoitusta ja kevyesti olkatopattuja, pehmeäkankaisia vaatteita, alaosassa puolestaan pitkittäisiä malleja ja tummia sävyjä. Niin kutsuttu päärynävartalo on tuttu näky myös suomalaisessa katukuvassa. Tätä vartalotyyppiä imartelee muun muassa A-linjainen hame, joka tasapainottaa vartalon epäsuhtaisuutta. Jos omalle vartalotyypille tuntuu hankalalta löytää kunnollisesti istuvia vaatteita, ratkeaa ongelma korjausompelulla.

 

Itsensä hyväksymisen tärkeys

Lähes jokainen kärsii ajoittain itsetunto-ongelmista ja omaan kehoon, olemukseen ja kehollisuuteen liittyvistä epävarmuuksista. Toisinaan kodin turvallisten seinien sisäpuolelta poistuminen saattaa tuntua lähes ylitsepääsemättömän vaikealta, etenkin stressaantuneena ja silloin, kun asiat eivät suju niin kuin pitäisi.

Mukavat, tyylikkäät vaatteet auttavat luomaan itsevarmaa oloa ja helpottamaan kotoa poistumisen vaikeutta. Etenkin naisten kohdalla mukavuus tuppaa kuitenkin jäämään herkästi sivuseikaksi, sillä niin vaatteet kuin kengät saattavat olla kiristäviä ja epämukavia. Pillifarkut tuntuvat harvoin miellyttävältä lempivaatteelta ja korkokengillä sipsuttelu asettaa omat haasteensa. Liukkaat lattiapinnat, mukulakivikadut, ruohikko ja suomalaisissa sääolosuhteissa myös jäätyneet kadut aiheuttavat omat haasteensa piikkikoroilla kävelylle.

Mikäli korkokengillä käveleminen jännittää, voi niiden käyttöön totutella etukäteen kotioloissa esimerkiksi imuroidessa. Tuolloin alkuun todella epämukaviin korkoihin tottuu vähitellen ja taukojen pitäminen on mahdollista.

 

Kehopositiviisuus

Sosiaalinen media, populaarikulttuuri ja median välittämät mielikuvat uusintavat omalta osaltaan käsitystämme siitä, millaiselta etenkin naisten tulisi näyttää. Koska valtaosalle naisista valtakulttuurin asettamien ulkonäkövaatimusten täyttäminen on jo lähtökohtaisesti lähes mahdotonta, on viime aikoina alettu toistella yhä enenevissä määrin kehopositiivisuuden käsitettä.

Kehopositiivisuudella tarkoitetaan lyhykäisyydessään sitä, että jokaisen tulisi rakastaa, arvostaa ja kunnioittaa omaa kehoaan, ja hyväksyä se sellaisena kuin se on. Vaikka ajatus onkin lähtökohtaisesti hyvä ja armollinen, voi kehopositiivisuuden käsitettä pitää kuitenkin tietyllä tapaa kaksiteräisenä miekkana: se antaa nimittäin jalansijaa ylipainolle, joka on suomalaisessakin yhteiskunnassa melkoinen terveysriski yhä nuorempien ihmisten keskuudessa.

Se, että läskistä ja ylipainosta yritetään ehdoin tahdoin muokata esteettisesti silmiä hivelevää ja tietyllä tapaa tavoiteltavaa olotilaa, ei ole pidemmän päälle kenenkään kannalta hyvä juttu. Ylipaino on terveysriski, joka tulee yhteiskunnalle huomattavan kalliiksi.

Oman vartalon kunnioittaminen, hyväksyminen ja helliminen on tietenkin äärimmäisen kaunis ja armollinen lähestymistapa, mutta tässäkin asiassa pitäisi muistaa tolkku ja kohtuus. Ylipaino ei ole terveellistä kenellekään, eikä se ole millään tapaa tavoittelemisen arvoinen ominaisuus. Aivan, kuten ei sairaalloinen alipainokaan.

Jokaisen tulisikin löytää oman hyvinvointinsa ja ihannepainonsa terveellisten elämäntapojen kautta, ei ulkopuolelta tulevia mielipiteitä tai kampanjoita kuuntelemalla. Hyvä olo tulee sisältä, ja omassa kehossaan viihtyvä ihminen jaksaa kohdata paremmin myös arjen siihen liittyvine haasteineen.

Riittävä uni, terveellinen ruokavalio ja liikunta pitävät huolen siitä, että keho voi parhaalla mahdollisella tavalla. Kehopositiivisuuteen liittyy keskeisesti myös käsitys siitä, että jokaisella on oikeus päättää omaan vartaloonsa liittyvistä asioista. Tämä on edelleenkin kysymys, johon liittyy vakavia puutteita ja epäkohtia useissa kulttuureissa, esimerkiksi seksuaaliterveyteen ja perhesuunnitteluun liittyvien asioiden merkeissä.