Kuuluisimpien naistenvaatteiden suunnittelijoiden ennakkoluulottomuus on vaikuttanut alan kehitykseen ja naisten pukeutumisen vapautumiseen länsimaissa. Toisaalta joissakin valtioissa on menty vuosikymmenten saatossa huomattavasti konservatiivisempaan suuntaan. Näin on esimerkiksi Afganistanissa, jossa naisten pukeutuminen on laitettu uskonnollisen fanatismin nimissä aivan uuteen uskoon viimeisten vuosikymmenten aikana. Aiemmin vapaasti liikkuneet, opiskelleet ja yhteiskunnassa toimineet tytöt ja naiset on alistettu näkymättömyyteen, päästä varpaisiin hunnutettuina.

Osa varhaisista naistenvaatteisiin erikoistuneista suunnittelijoista kohtasi aikanaan syvää paheksuntaa vallinneita normeja vastaan sotineista luomuksistaan. Monet nykyaikaiset vaatekappaleet, kuten minihame ja jakkuhousupuku, ovat alun perin kuuluneet huippusuunnittelijoiden ristiriitaisia ajatuksia herättäneisiin mallistoihin.

Vaatteet liittyvät tyylikkyyden, arvokkuuden ja kauneuden kaipuuseen ja tavoitteluun ja ne ovat keskeisessä roolissa persoonallisuuden ja itseilmaisun korostamisessa. Monista kuuluisien suunnittelijoiden luomuksista on tullut haluttuja ylellisyyden, tyylin ja laadun symboleita, jotka ovat säilyttäneet asemansa jopa vuosikymmenien ajan.
Ikonisten naistenvaatesuunnittelijoiden luomukset tekevät hyvin kauppansa ympäri maailmaa talouden heilahteluista huolimatta. Monien vaatesuunnittelijoiden brändien ympärille onkin kehittynyt valtavia muoti-imperiumeja, joiden liikevaihto on miljardiluokkaa.

Muotisuunnittelijoita on nykyisin jokaiseen makuun, ja tiedotusvälineiden, markkinointikoneistojen ja sosiaalisen median myötä trendit kulkevat nopeasti. Kilpailuhenkisellä muotialalla on kiivas vaihtuvuus, mutta on myös lukuisia merkkejä, jotka ovat onnistuneet pysymään pinnalla ja säilyttämään arvonsa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Listasimme muutamia ikonisia nimiä, jotka ovat tuttuja vähintäänkin muotilehtien sivuilta jokaiselle vaatesuunnittelusta ja muodista kiinnostuneille:

 

Coco Chanel

Naistenvaatteiden suunnittelijoista ei voi puhua mainitsematta ikonista Gabrielle “Coco” Chanelia. Häntä pidetään naisten muodin pioneerina, tyylinerona ja uudistajana. Ranskalainen Chanel toi markkinoille monet naisten muodin ajattomat klassikot, kuten tweedtakit, pienen mustan mekon ja massiiviset statement-kaulakorut. Aikakaudelleen vallankumouksellisesti hän loi naisille kauniita ja tyylikkäitä vaatteita, joissa oli samanaikaisesti helppo liikkua ja mukava olla.
Chanel kohautti muotimaailmaa muun muassa tuomalla markkinoille Chanel 2.55-nimeä kantavan naisellisen olkalaukun aikana, jolloin ainoa hyväksytty laukkumalli oli käsilaukku. Suunnittelija ei pelännyt aikansa normistojen haastamista. Hän ei ollut myöskään huolissaan kilpailusta, vaan piti plagiaatteja ilmaisina mainoksina. Nykyään Chanel on yksi maailman johtavista muotitaloista, jonka ajattomat klassikot huokuvat laatutietoista eleganssia.

 

Jeanne Lanvin

Ranskalainen Jeanne Lanvin oli alansa pioneeri aloittaessaan yritystoimintansa naistenvaatteiden suunnittelijana jo vuonna 1889. Lanvin aloitti uransa tyttärensä inspiroimana valmistamalla käsintehtyjä, kauniisti koristeltuja tyttöjen mekkoja. Hänen yrityksensä laajeni aikakaudelleen poikkeuksellisen laajaksi ja innovatiiviseksi liiketoiminnaksi.
Jo 1920-luvulla Lanvinilla oli myynnissä pienen tavaratalon verran asusteita, parfyymeja, naisten ja miesten vaatteita, alusvaatteita ja uima-asuja. Nykyään Lanvin-nimellä tunnettu muotitalo on yksi muotimaailman klassisimpia luksuksen ja laadun symboleita.

 

Christian Dior

Christian Dior (1905-1957) oli ranskalainen vaatesuunnittelija. Luomuksillaan hän halusi ylistää naisellisuutta, harmoniaa ja kauneutta. Diorin suunnittelemat juhlalliset vaatteet huokuvat ylellisyyttä, jota inspiroivat entisajan eleganssi, korkeakulttuuri ja taidehistoria.

Muotitaiturin luoma The Ballet Skirt eli pöyheä polvipituinen balettihame toi ilahduttavaa hempeyttä toisen maailmansodan jälkeiseen muotimaailmaan, ja se on edelleen yksi naistenvaatemuodin ajattomia klassikoita. Dior avasi Pariisissa sijaitsevansa muotitalonsa juuri toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, vuonna 1946.

Diorin suunnittelemat vaatteet ovat pelkistetyn eleganssin, pettämättömän tyylikkyyden ja menneen ajan pariisilaisen glamourin symboleita. Christian Diorin nimeä kantavaa muotitaloa ympäröi edelleen kulturellin ylellisyyden ja loistokkuuden aura.

Monen muun luksusmerkin tapaan Dior ei keskity pelkästään vaatteisiin ja asusteisiin, vaan suunnittelijan nimellä myydään myös kosmetiikkatuotteita, hajuvesiä ja aurinkolaseja.

 

Yves Saint Laurent

Yves Saint-Laurent oli monella tapaa aikaansa edellä oleva, innovatiivinen vaatesuunnittelija. Ennen oman muotitalonsa perustamista Saint-Laurent työskenteli Christian Diorin opissa, jossa hänen tyylinsä muuttui yhä hienostuneemmaksi ja huolitellummaksi.

Yves Saint Laurent kohautti maailmaa vuonna 1966 esittelemällä ikonisen jakkuhousupuvun nimeltään The Smoking Tuxedo. Tuohon maailmanaikaan naisten oli yleisesti hyväksyttyä käyttää ainoastaan hameita, eivätkä housut tulleet yleensä kysymykseenkään. Suunnittelijan klassinen jakkupuku rikkoi vallitsevia pukeutumissääntöjä ja teki naisten housupuvusta salonkikelpoisen. Luomus lisäsi naisten pukeutumisen vapautta tuomalla heidän käyttöönsä ennennäkemättömän androgyynin asukokonaisuuden.

 

Donna Karan

Naistenvaatelinja Donna Karan ja sen nuorekkaampi versio DKNY ovat suunnittelija Donna Karanin kädenjälkeä. Hän uudisti naistenvaatteiden maailmaa luomalla kapselivaatekaapiksi kutsutun konseptin. Sen perustana oli helposti yhdisteltävä, käytännöllinen ja ajattoman tyylikäs vaatesarja nimeltä Seven Easy Pieces.

Kapselimalliston vaatekappaleet ovat vaihtuneet vuosien varrella jonkun verran, mutta siihen ovat tavallisesti kuuluneet hyvin istuva takki, mustat pitkät housut, kašmir-pusero, valkoinen paita, moneen tilanteeseen mukautuva hame, musta body ja musta mekko. Harvalla naistenvaatemallistolla on ollut niin suuri ja pitkäkestoinen vaikutus, kuin Donna Karanin kapselimallistolla, joka loi perustan minimalistiselle ja klassiselle tyylikkyydelle.

 

Stella McCartney

Vuonna 1971 syntynyt Stella McCartney lukeutuu kiistatta viime vuosien puhutuimpiin muotisuunnittelijoihin. Englantilainen McCartney on saanut muotimaailmassa osittain jalansijaa Beatles-yhtyeestä tutuksi tulleen isänsä, Paul McCartneyn ansiosta, mutta toisaalta suunnittelijan työt puhuvat puolestaan.

McCartney tunnetaan eettisestä vakaumuksestaan muun muassa turkisten käytön suhteen ja hänen suunnittelemiaan vaatteita voi luonnehtia yleisilmeeltään tyttömäisiksi. McCartney on tehnyt vuosien saatossa yhteistyötä muun muassa H&M-vaateketjun ja Adidaksen kanssa.

 

Carolina Herrera

Venezuelalainen Carolina Herrera (1939-) on kiistatta maansa tunnetuin muotisuunnittelija. Vuodesta 1981 alkaen Yhdysvalloissa asunut Herrera nousi suuren yleisön tietoisuuteen 1980-luvulla. Useaan otteeseen maailman parhaiten pukeutuvaksi naiseksi valittu Herrera on tullut tunnetuksi etenkin suunnittelemistaan hääpuvuista sekä linjakkaista, klassisista, runsaasti yksityiskohtia sisältävistä vaatteista. Monen muun ykkösmerkin tapaan myös Herrera valmistaa vaatteiden ohella aurinkolaseja ja parfyymeja. Nykyisin Herrera tunnetaan erityisesti käytännöllisisitä prêt-à-porter -luomuksista ja CH-merkistä.

 

Miuccia Prada

Italialaisen Pradan sisarmerkkinä tunnetuksi tullut, vuonna 1992 perustettu Miu Miu on Miuccia Pradan käsialaa. Pradaa edullisempi Miu Miu tarjoaa omaperäisiä käyttövaatteita niin klassiseen kuin rohkeampaankin makuun. Valikoimissa on vaatteiden ohella myös laukkuja, aurinkolaseja, korvakoruja ja kenkiä, hiuskoristeita ja vöitä.